BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Kada su životi u pitanju, politika mora da se zaboravi“: Sponzor „Sputnjika V“ upozorava da demonizovanje ruske vakcine odvlači pažnju od spasavanja ljudi

23.01.2021. god.
"RDIF se jednostavno rukovodi principom pomoći onima kojima je potrebna i spreman je da sarađuje sa svima koji su spremni da to učine"


Spasavanje ljudskih života usred globalne pandemije mnogo je važnije od praćenja političkih razmirica, rekao je za RT Kiril Dmitrijev, izvršni direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF) koji je sponzorisao razvoj vakcine "Sputnjik V".

„Mi smo snažno protiv politizacije vakcine“, rekao je Dmitrijev, dodajući da kada je reč o zdravlju i samom životu mnogih ljudi, „treba zaboraviti na politiku ili bilo kakve pokušaje da se  `obuzda` Rusija
.

U svojim međunarodnim poslovima vezanim za rusku vakcinu 
"Sputnjik V" protiv koronavirusa, RDIF se jednostavno rukovodi principom pomoći onima kojima je potrebna i spreman je da sarađuje sa svima koji su spremni da to učine, rekao je izvršni direktor.

"Pozivamo na napuštanje politike i fokusiranje na spasavanje ljudskih života."

 

Dmitriev je rekao da je njegova agencija podnela zahtev za odobrenje vakcine regulatoru EU, uprkos prvobitnom oklevanju Brisela da sarađuje sa Moskvom na ovom polju. Dok EU ne donese odluku o tom pitanju, ruska vakcina bi mogla biti odobrena za upotrebu u do 25 država širom sveta, rekao je on.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Mađarska najnovije su zemlje na spisku zemalja koje su odobrile rusku vakcinu za domaću upotrebu. Rusija je prilično otvorena kada je reč o testiranju i proizvodnji svoje vakcine u inostranstvu, primećuje Dmitriev.

U UAE-u je odobrenje izdato nakon domaćih kliničkih ispitivanja koja su uključivala dobrovoljce iz različitih etničkih grupa. Testiranje je „pokazalo da je `Sputnik V` visoko efikasan u zaštiti ljudi različitog etničkog porekla“, objasnio je Dmitriev, dodajući da je vakcina pokazala više od 90 procenata efikasnosti u ispitivanjima u UAE-u.

„Spasićemo živote i obnoviti ekonomije ne samo u UAE-u, već i u drugim zemljama Bliskog istoka“, rekao je Dmitriev, dodajući da je njegova agencija trenutno u „aktivnim pregovorima“ sa Saudijskom Arabijom o potencijalnom testiranju zajedničke vakcine sa tamošnjom "AstraZenekom".

RDIF takođe aktivno sarađuje sa palestinskim vlastima i sprema se da tamo isporuči prvu seriju vakcina, dodao je Dmitriev. Većina ruskih vakcina, koje će se isporučivati stranim državama, proizvodiće se u inostranstvu, rekao je Dmitriev, dodajući da Rusija teži istinskom partnerstvu sa drugim zemljama na polju proizvodnje vakcina.

Vakcina se proizvodi u „Indiji, Južnoj Koreji, Brazilu i Kini“, rekao je on, dodajući da će ove zemlje igrati značajnu ulogu u globalnim lancima snabdevanja vakcinama.

Do sada je ruska vakcina registrovana u Alžiru, Boliviji, Venecueli, Srbiji i Argentini, gde su kampanje vakcinacije već u toku. Argentinski predsednik Alberto Fernandez je lično primio dozu "Sputnjika V" u četvrtak.

"Sputnjik V" je postao prva zvanično registrovana vakcina protiv koronavirusa na svetu u avgustu 2020. godine, što je potez koji je izazvao žestoke kritike na Zapadu uprkos odličnim rezultatima treće faze masovnih ispitivanja koja su usledila. Vakcina je pokazala ukupnu efikasnost od 91,4 odsto, kao i 100 odsto efikasnosti u sprečavanju teških slučajeva bolesti tokom završne faze ispitivanja sprovedenih u Rusiji.

Nedavna studija koju je sproveo jedan od ruskih proizvođača vakcina pokazala je da se "Sputnjik V" takođe može efikasno skladištiti na temperaturama između dva i osam stepeni Celzijusa, za razliku od -18 stepeni koji su prvobitno proglašeni potrebnom temperaturom skladištenja ili na -70 stepeni koje zahtevaju vakcine Fajzer/ BioNTeh. Ruski zvaničnici pozdravili su razvoj događaja, saopštivši da će vakcina biti lakše dostupna kako u Rusiji, tako i u inostranstvu.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Agustin Marcarian / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Međutim, kosmička pitanja i napori da se neutrališu pretnje koje se mogu pojaviti u svemirskoj sferi treba stalno da budu u centru pažnje vlade, istakao je ruski predsednik.


Lekari širom sveta redom upozoravaju na novu opasnu pandemiju. Ne, nije u pitanju nova varijanta koronavirusa (iako su respiratorni viusi i dalje veliki problem u mnogim Azijskim zemljama). Ovog...

Agencija ne želi da „druga pitanja“ ometaju orbitalno partnerstvo


Oleg Kononenko je sada proveo više vremena nego bilo ko drugi u orbiti

Vodonik je postao ključna reč u razgovorima o budućnosti transporta i smanjenju emisije štetnih gasova. Vozila na vodonik predstavljaju jedan od najvažnijih koraka ka održivoj i ekološki prihvatljivijoj mobilnosti...


Međunarodna svemirska stanica (ISS) predstavlja jedno od najvećih dostignuća ljudske tehnologije i saradnje na međunarodnom nivou. Ova laboratorija u orbiti Zemlje, smeštena u svemiru već više od dve decenije,...


Ostale novosti iz rubrike »